Mleko pełne czy odtłuszczone?
Kontynuując temat mleka chciałam zwrócić Państwa uwagę na zawartość tłuszczu w mleku. Na rynku obecne są mleka o różnej zawartości tłuszczu: 3,2%, 2%, 1,5%, 0,5%, ostatnio nawet wprowadzono mleko 0,0%. Które z nich będzie dla nas najkorzystniejsze? Na początku warto podkreślić, że zawartość wapnia niezależnie od ilości tłuszczu w mleku jest jednakowa. Podobna jest także ilość białka i witamin z grupy B. Różna zawartość tłuszczu determinuje natomiast odmienną kaloryczność oraz różną zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ze względu chociażby na zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie polecałabym mleka 0,0%. Dla zdrowych osób dorosłych odpowiednie będzie mleko o zawartości tłuszczu 1,5-2%. W przypadku osób otyłych, z cukrzycą, zespołem metabolicznym, nieprawidłowym profilem lipidowym (podniesiony poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL) zaleca się mleko odtłuszczone tj. 0,5-1,5% tłuszczu. Osoby starsze, których aktywność fizyczna jest w zmniejszona również powinny wybierać taki rodzaj mleka. Natomiast dzieci do ok. 5 r.ż. powinny spożywać mleko tłuste, tj. 3,2%, które zawiera największą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz cholesterolu, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci. Pamiętajmy bowiem, że cholesterol jest prekursorem hormonów sterydowych kory nadnerczy i hormonów płciowych, kwasów żółciowych, witaminy D3, jest także składnikiem strukturalnym błon komórkowych.